Крвен притисок кај хипертензија

Високиот крвен притисок кај хипертензијата е главниот критериум за хронична хипертензија, која бара итен третман. Треба да се има на ум дека во текот на денот може да има мали флуктуации на крвниот притисок, тоа е нормално. Но, ако покаченото ниво останува на високо ниво доста долго или притисокот флуктуира со многу големи разлики, тогаш ова е хипертензија.

Ако имате хипертензија, треба правилно и редовно да го мерите крвниот притисок.

Кој е крвниот притисок кај хипертензивниот пациент?

Крвниот притисок кај луѓето се изразува со два индикатора: горен или систолен и долен (дијастолен). Кај возрасен, нормалниот крвен притисок треба да се движи од 120/80 до 129/84 mmHg. Симптоми кои укажуваат на болест:

 • главоболки во задниот дел на главата;
 • несоница;
 • вртоглавица;
 • несвестица;
 • болка во пределот на срцето;
 • гуски испакнатини или кругови пред очите.

За хипертензивните пациенти, критериумите варираат во зависност од стадиумот на болеста, како што е прикажано во табелата:

Степен на хипертензија Читања на притисокот mm Hg. чл. Симптоми Третман
Лесни Од 140 до 90 до 160 до 100
 • Крвниот притисок се зголемува периодично поради стрес
 • Главоболка
 • Диета
 • Нормализација на животниот стил
Умерено 160/100-180/110
 • Зголемување на левата комора на срцето
 • Вртоглавица
 • несвестица
 • Лекови
 • Лесна вежба
 • Диета
Тешки Над 180/110
 • Мозочен удар
 • Срцев удар
 • Срцева аритмија
 • Крварење од носот
 • Моќни лекови
 • Строга диета

Хипертензијата е поопасна од нискиот крвен притисок. Исто така, треба да бидете претпазливи за патологијата поради фактот што во почетните фази практично нема никакви симптоми. Доцното откривање на проблемот се заканува со нарушување на функционирањето на внатрешните органи и продолжен третман.

Како да се измери за да се добие сигурен резултат?

Мерењата на крвниот притисок мора да се земаат правилно, точноста на резултатот ќе зависи од тоа. Основни правила за мерења:

 • Земете мерења пред јадење, 3 пати на ден.
 • Раката на пациентот треба да биде на ниво на срцето.
 • Манжетната од уредот треба да биде во контакт со кожата, но не премногу тесна, за да може показалецот да се стави помеѓу манжетната и кожата. Треба брзо да го надувате воздухот и полека да го издувате.
 • 30 минути пред постапката, не пушете, пијте кафе, чај или алкохол.
 • За време на мерењето, не зборувајте и не напрегајте ја раката.
 • Подобро е да се прават мерења на двете раце. Во овој случај, разликата помеѓу лево и десно нормално не треба да надминува 10%.

Главните методи на превенција

За превентивни цели и за одржување на крвниот притисок нормален, треба да следите едноставни барања:

 • следете ги флуктуациите на телесната тежина;
 • количината на потрошена сол треба да биде не повеќе од 5 g на ден;
 • Вршете едноставни вежби дневно;
 • отстранете го алкохолот и никотинот од потрошувачката;
 • додадете свежо овошје и зеленчук во вашата секојдневна исхрана.

Правилен третман на висок крвен притисок

Можете да го стабилизирате крвниот притисок, а понекогаш и целосно да се ослободите од болеста, на различни начини: традиционални или медицински. Дома можете да го намалите крвниот притисок со чај и тинктури. Третманот со лекови треба да се користи со голема претпазливост и по консултација со лекар. Со некои лекови, крвниот притисок опаѓа многу брзо. Лековите се поделени во групи наведени во табелата.

Група лекови Индикации Контраиндикации
АКЕ инхибитори
 • Истовремени болести како што се дијабетес мелитус, коронарна срцева болест
 • За комплексен третман
 • Хронична бубрежна болест
 • Алергиски реакции
Сартани
 • Атријална фибрилација
 • Дијабетична нефропатија
 • Нетолеранција кон АКЕ инхибитори
 • Практично нема несакани ефекти
 • Бременост
Бета блокатори
 • Нарушувања на срцевиот ритам
 • Ангина пекторис
Хронична белодробна болест
Диуретици
 • За отстранување на вишокот течности од телото, помагајќи да се намали крвниот притисок
 • Дијабетес
Хипокалемија: долготрајната употреба на лекот ги отстранува корисните материи од телото
Брзо дејствување
 • За брзо ублажување на симптомите
 • Со комплексен третман
Индивидуална нетолеранција кон компонентите на лекот