Хипертензија 1, 2, 3 и 4 степени

Човекот е жив се додека неговото срце чука. Срцевата „пумпа" обезбедува циркулација на крвта во садовите. Во овој поглед, постои такво нешто како крвен притисок. Скратено како АД. Секое отстапување од нормалното ниво на крвен притисок е смртоносно.

Специјализиран за дијагноза и третман на респираторни заболувања и алергии, поседува методи за проучување на функцијата на надворешното дишење, тестирање на алергија со алергени, автохемотерапија, специфична и неспецифична имунотерапија.

Ризици од развој на хипертензија

Ризикот од развој на хипертензија или артериска хипертензија - висок крвен притисок - се состои од голем број фактори. Според тоа, колку повеќе ги има, толку е поголема веројатноста дека лицето ќе стане хипертензивно.

Фактори на ризик за развој на хипертензија:

 • наследна предиспозиција. Ризикот да се разболат е поголем за оние кои имаат хипертензија кај роднините од прв степен: татко, мајка, баби, дедовци, браќа и сестри. Колку повеќе блиски роднини страдаат од висок крвен притисок, толку е поголем ризикот;
 • возраст над 35 години;
 • стрес (стрес хипертензија) и ментален стрес. Хормонот на стресот адреналин го зголемува пулсот. Веднаш ги стеснува крвните садови;
 • земање одредени лекови, на пример, орални контрацептиви и разни додатоци во исхраната (јатрогена хипертензија);
 • лоши навики: пушење или пиење алкохол. Компонентите на тутунот предизвикуваат грчеви на крвните садови - неволни контракции на нивните ѕидови. Ова го стеснува протокот на крв;
 • атеросклероза - блокада на крвните садови со наслаги. Вкупниот холестерол не треба да надминува 6, 5 mmol/l крв;
 • бубрежна инсуфициенција (нефрогена хипертензија);
 • ендокринопатија на надбубрежните жлезди, тироидната жлезда или хипофизата;
 • вишок сол во храната. Солта за јадење предизвикува артериски спазам и ја задржува течноста во телото;
 • неактивност. Физичката неактивност е придружена со бавен метаболизам - метаболизам - и постепено го ослабува телото како целина;
 • вишокот на телесна тежина. Секој дополнителен килограм го зголемува крвниот притисок за 2 милиметри жива - mmHg;
 • ненадејна промена на времето;
 • хроничен недостаток на сон и други „провокатори".

Повеќето фактори на ризик за развој на хипертензија се тесно поврзани. Така, тешките пушачи во повеќето случаи развиваат атеросклеротични наслаги, а физички пасивните и неухранети луѓе брзо добиваат вишок килограми. Ваквите комбинации на фактори значително го зголемуваат ризикот од патолошки абнормалности во срцето.

Во зависност од комбинацијата и степенот на манифестација на горенаведените фактори, како и од веројатноста за кардиоваскуларни компликации во следната деценија, постојат 4 типа на ризик за развој на артериска хипертензија:

 • низок (ризик помал од 15%);
 • просек (од 15 до 20%);
 • висока (повеќе од 20%);
 • многу висока (повеќе од 30%).

Факторите на ризик за појава на артериска хипертензија исто така се поделени на 2 типа врз основа на можноста за нивна елиминација: поправливи (поправливи) и не. На пример, едно лице може добро да се откаже од пушењето, но не може да го промени своето потекло. Износот на ризикот е сумиран од голем број индикатори. Пациент со хипертензија во стадиум 1 кој почнува да злоупотребува алкохол значително ќе ја зголеми процентуалната шанса за развој на компликации.

Хипертензијата е доста лекувана. Многу тука зависи од навремената дијагноза на болеста, упорноста на пациентот и неговата подготвеност радикално да го промени својот животен стил.

Хипертензија 1 степен

хипертензија од прв степен

Артериската хипертензија може да биде примарна, т. е. се развива независно, а секундарно - да биде компликација на друга болест. Во вториот случај, третманот се спроведува сеопфатно, бидејќи е неопходно не само да се нормализира притисокот, туку и да се излечи истовремената болест-причина.

Читањето на крвниот притисок од 120 на 80 mm Hg се смета за нормално. Ова е „идеалната" вредност, како што велат, за астронаутите. 120 е таканаречен горен крвен притисок или систолен притисок (при максимална контракција на ѕидовите на срцевиот мускул). А 80 е долниот индикатор или таканаречениот дијастолен притисок (при нивната максимална релаксација). Соодветно на тоа, хипертензијата е поделена на систолна, дијастолна и мешана (систола-дијастолна), во зависност од тоа дали горните или долните индикатори ја надминуваат прагот.

Кога луменот на протокот на крв се стеснува, срцето троши повеќе напор да ја турка крвта во садовите, таа се истроши побрзо и почнува да работи наизменично. Зголемувањето на отчукувањата на срцето - отчукувањата на срцето - негативно влијае на функционирањето на целото тело. Воздухот и хранливите материи содржани во крвта немаат време да влезат во клетките.

Како и секоја болест, хипертензијата напредува ако не се лекува. На појавата на првите хипертензивни симптоми му претходи прехипертензивна состојба - прехипертензија.

Степенот на сериозност зависи од фазата на развој на болеста:

 • „мек" или лесен;
 • умерено или гранично;
 • многу тешка или изолирана систолна.

Инаку, артериската хипертензија во стадиум 1 се нарекува блага форма на оваа болест. Горниот крвен притисок се движи од 140 до 159, а долниот е 90 – 99 mm Hg. Нарушувањата во работата на срцето се јавуваат спазматично. Нападите обично минуваат без последици. Ова е претклиничка форма на хипертензија. Периодите на егзацербации се менуваат со целосно исчезнување на симптомите на болеста. За време на ремисија, крвниот притисок на пациентот е нормален.

Дијагнозата на хипертензија е едноставна: мерење на крвниот притисок со помош на тонометар. За точна дијагноза, постапката се спроведува три пати на ден во мирна средина и во опуштена состојба.

Дури и луѓето со низок ризик од развој на хипертензија треба редовно да го проверуваат крвниот притисок. Еден потенцијално опасен фактор е доволен за повнимателно следење на работата на вашето срце. За оние кои се предиспонирани за срцеви заболувања во значителна мера, препорачливо е да купат кардиовизор - апарат за земање ЕКГ - електрокардиограм - дома. Секоја болест е полесна за лекување во рана фаза.

Симптоми на хипертензија во стадиум 1

Симптомите на стадиум 1 хипертензија вклучуваат:

 • главоболка која напредува со вежбање;
 • болна или прободена болка на левата страна на градниот кош, која зрачи на лопатката и раката;
 • црни дамки пред очите.

Не смееме да заборавиме дека кај благите форми на хипертензија сите овие симптоми се појавуваат повремено. Доколку по интензивна физичка активност ви се забрза пулсот или тешко заспивате поради бучните соседи, не треба да паничите и да се сметате за хипертензивни.

За време на периоди на подобрување, пациентот се чувствува одлично. Блага хипертензија ги има сите знаци карактеристични за срцева слабост. Потешките степени на болеста се разликуваат само по опстојувањето на симптомите и појавата на компликации.

Компликации на хипертензија 1 степен

Компликациите вклучуваат:

 • бубрежна склероза - нефросклероза;
 • хипертрофија на срцевиот мускул (левата комора).

Повеќето веруваат дека лесната артериска хипертензија може да се излечи без последици. Но, ризикот од компликации со степен 1 е просечен, т. е. околу 15%. Високиот притисок во садовите поради стеснувањето на нивниот лумен доведува до недоволно снабдување со крв во ткивата. Недостатокот на кислород и хранливи материи доведува до смрт на поединечни клетки и цели органи. Некрозата започнува со локални, фокални лезии. Со текот на времето, доколку не се лекува, исхемичен мозочен удар е неизбежен.

Циркулаторните нарушувања неизбежно доведуваат до метаболички нарушувања. Ова има штетен ефект врз дишењето и исхраната на клетките од кој било тип. Патолошки промени се неизбежни, на пример, склероза - замена со сврзно ткиво. Со нефросклероза, ѕидовите на бубрегот стануваат патолошки погусти, а органот „се намалува". Во овој поглед, екскреторната функција е нарушена, а уреата влегува во крвотокот.

Ако крвните садови се стеснуваат, срцето се напрега да ја турка крвта низ нив. Ова води до патолошко зголемување на срцевиот мускул. Оваа хипертрофија се нарекува вистинска или работна. Волуменот и масата на левата комора се зголемуваат поради задебелување на нејзините ѕидови. Оваа патологија инаку се нарекува кардиомиопатија. Срцето ја прилагодува својата структура на потребите на телото. Дополнителното мускулно ткиво му овозможува да се стега посилно. Се чини, како може ова да биде опасно? „Отеченото" срце може да ги компресира соседните садови, а нерамните мускулни израстоци може да го затворат излезот од левата комора. Срцевата хипертрофија понекогаш доведува до ненадејна смрт.

Компликациите од хипертензија од 1 степен се јавуваат исклучително ретко. За да ги избегнете, доволно е да се минимизира ризикот од развој на артериска хипертензија, т. е. елиминирање на неговите предуслови и причини.

Третман на стадиум 1 хипертензија

Прво, лекарот ќе го советува пациентот да го промени начинот на живот. На пациентот ќе му се советува да има мирен сон, да избегнува стрес, насочени вежби за релаксација, специјална диета, вежбање итн. Ако овие мерки не се доволни, се користи терапија со лекови.

Кардиологот ги пропишува следниве лекови: седативи и други антихипертензивни лекови.

Лековите се избираат строго индивидуално, бидејќиМногу хипертензивни пациенти имаат истовремени болести. Изборот на лекови е под влијание на возраста на пациентот и лековите што ги користи.

Ако е можно да се запре болеста во почетната фаза и целосно да се ослободи од неа, превенцијата не може да се занемари во иднина. Нејзиниот принцип е едноставен - тоа е да се избегнат сите фактори на ризик за хипертензија. Благодарение на здравиот начин на живот, можете да спречите појава на дури и наследни патологии.

Хипертензија 2 степени

хипертензија од втор степен

Ова е хипертензија во умерена форма. Горниот крвен притисок е 160 - 179 mm Hg, а долниот крвен притисок е 100 - 109 mm Hg. Во оваа фаза на болеста, периодите на зголемен притисок се подолги. Крвниот притисок ретко се враќа во нормала.

Во зависност од брзината на транзиција на хипертензијата од една во друга фаза, се разликуваат бенигна и малигна артериска хипертензија. Во вториот, болеста напредува толку брзо што често е фатална. Хипертензијата е опасна бидејќи зголемувањето на брзината на движењето на крвта низ садовите доведува до задебелување на нивните ѕидови и уште поголемо стеснување на луменот.

Симптоми на хипертензија во фаза 2

Типични знаци на артериска хипертензија се појавуваат дури и во благи форми на болеста.

Во втората фаза, им се придружуваат следниве симптоми:

 • чувство на пулсирање во главата;
 • хиперемија - прелевање на крвните садови, на пример, црвенило на кожата;
 • микроалбуминурија - присуство на протеини на албумин во урината;
 • вкочанетост и треска на прстите;
 • патологии на дно;
 • хипертензивни кризи - ненадејни скокови на притисок (понекогаш за 59 единици одеднаш);
 • појавата или влошувањето на знаците на оштетување на целните органи.

Се појавува замор, летаргија и оток бидејќи бубрезите се вклучени во патолошкиот процес. Хипертензивниот напад може да биде придружен со повраќање, отежнато мокрење и движења на дебелото црево, отежнато дишење и солзи. Понекогаш тоа трае неколку часа. Компликации на хипертензивна криза се миокарден инфаркт и пулмонален или церебрален едем.

Форми на хипертензивна криза:

 • невровегетативен (зголемен пулс, прекумерна возбуда, тремор на рацете, немотивирана паника, сува уста);
 • едематозни (летаргија, отекување на очните капаци, инхибирана свест);

Симптомите на хипертензија во стадиум 2 се потешки за пациентите да ги толерираат. Постојано страда од патолошки манифестации на висок крвен притисок. Болеста во оваа фаза се повлекува неволно и често се враќа.

Компликации на хипертензија 2 степени

Компликациите на хипертензијата во фаза 2 ги вклучуваат следните болести: аортна аневризма - патолошка испакнатост на нејзиниот ѕид.

За целните органи, т. е. внатрешните органи погодени поради хипертензија вклучуваат:

 • Хеморагиите во различни органи се јавуваат затоа што ѕидовите на крвните садови се повеќе се згуснуваат, ја губат својата еластичност и стануваат кршливи. Зголемениот проток на крв лесно ги уништува таквите садови. Обратен процес се јавува со развојот на аневризми. Овде ѕидовите се истегнуваат и се разредуваат поради зголемената циркулација на крвта. Тие се толку ослабени што лесно се кинат.
 • Патолошки тесниот лумен ја зголемува веројатноста за развој на атеросклероза - масни наслаги на ѕидовите - и тромбоза - нивна блокада со згрутчување на крвта. Крварењето на мозочните клетки доведува до кислородно гладување и нивна смрт. Овој феномен се нарекува енцефалопатија. Исхемија е кислородно гладување на срцето. Ангина пекторис е постојана болка во градите.

Во врска со тоа се развиваат патолошки процеси поврзани со основната болест. Соодветно на тоа, ако не започнете навремено лекување или не ги прекршите медицинските забрани, ќе има се повеќе целни органи и ќе стане речиси невозможно да се врати здравјето.

Хипертензија инвалидност 2 степен

инвалидност поради хипертензија

Хипертензивните пациенти постојано се следат во диспанзерот и периодично се прегледуваат. Покрај дневните мерења на крвниот притисок, редовно им се препишува и ЕКГ. Во некои случаи, може да биде потребен ултразвук - ултразвучен преглед на срцето, тестови на урина, тестови на крвта и други дијагностички процедури. Хипертензивните пациенти со умерена форма на болеста се помалку продуктивни од здравите луѓе.

Доколку постои постојано нарушување на функциите на телото предизвикано од хипертензија, пациентот се испраќа во бирото на преглед за да се добие извештај од медицински и социјален преглед. Во ретки случаи, хипертензивните пациенти се прегледуваат дома, во болница или дури и во отсуство. Понекогаш се подготвува дополнителна програма за испитување. За лицата со посебни потреби, специјалисти од Бирото за медицински и социјални експертизи развиваат задолжителна индивидуална програма за рехабилитација.

За да се утврди групата за попреченост, стручната комисија, заедно со степенот на хипертензија, ги зема предвид следните фактори:

 • информации од медицинската историја за хипертензивни кризи;
 • работните услови на пациентот.

Постапката за формирање група за попреченост е неопходна за соодветно вработување. Дали ќе биде лесно да се најде работодавач кој е подготвен да ја поднесе работата на „инфериорен" вработен е друго прашање. Ако барателот за вработување поднесе документи со кои се потврдува неговата попреченост, тогаш, во согласност со федералното законодавство, тој мора да ги обезбеди потребните услови за работа.

Работодавците не сакаат да вработуваат лица со попреченост бидејќи . . . работното време за нив е намалено додека се одржуваат целосните плати (за групите 1 и 2). Покрај тоа, тие се принудени да одат на боледување почесто од другите вработени, а годишниот одмор им е зголемен. Во овој поглед, повеќето инвалиди од групата 3 ги кријат своите болести за да добијат добро платено место. Прекршувањето на медицинските упатства во однос на работните услови доведува до влошување на болеста со текот на времето.

Инвалидите од групата 3 добиваат паричен надоместок и им е дозволено да се вклучат во професионални активности со одредени ограничувања:

 • силни вибрации и бучава се контраиндицирани;
 • Не можете да работите прекувремено, за време на викендите или ноќните смени без согласност на работникот;
 • Не е дозволен постојан физички или психо-емоционален стрес;
 • забрана за работа на голема надморска височина, во топли продавници, во близина на опасни механизми;
 • намалување на времетраењето на работата која вклучува висока концентрација на внимание;
 • седумчасовен работен ден.

Посебен случај е малигната артериска хипертензија во фаза 2. Неговиот развој е толку брз, а состојбата на пациентот е сериозна, што комисијата му доделува попреченост од втора група. Ова повеќе не е работна група. За 2 и 3 степени на попреченост, годишно се врши медицински и социјален преглед. Инвалидите од следните категории се ослободени од повторен преглед:

 • мажи над 60 години;
 • жени над 55 години;
 • луѓе со неповратни анатомски дефекти.

Доделувањето на група за попреченост е предизвикано од потребата за социјална заштита на хипертензивните пациенти. Неговата способност да се занимава со работна активност е ограничена.

Третман на хипертензија во фаза 2

Во оваа фаза на болеста, не постои начин да се направи без лекови. Таблетите се земаат редовно, ако е можно во исто време од денот. Пациентот не треба да мисли дека за да се ослободи од болеста ќе биде доволно само да зема лекови. Ако го прави тоа додека истовремено се занесува, на пример, од мрсна храна и алкохол, тогаш позитивниот ефект од терапијата брзо ќе исчезне. Болеста ќе премине во следната фаза, во која секој третман повеќе не е ефикасен.

Хипертензија 3 степени

трет степен хипертензија

Зошто лекарите се вознемирени од отстапувањата на отстапувањата на крвниот притисок од нормата, дури и за едно? Факт е дека кога притисокот се зголемува за неколку единици, ризикот од развој на кардиоваскуларни компликации се зголемува за истиот процент. На пример, ако некое лице има лесна хипертензија и крвниот притисок отстапува од нормалните 120 до 80 mm Hg. за 39 единици, тогаш постои многу голема веројатност за појава на патолошки абнормалности во различни органи (39%). Што тогаш може да се каже за третиот степен на болеста, во кој отстапувањето е најмалку 60 единици?

Фаза 3 хипертензија е тешка, хронична форма на болеста. Крвниот притисок се искачува над 180/110 mm Hg, никогаш не паѓа на нормалните 120/80. Патолошките промени се веќе неповратни.

Симптоми на хипертензија во фаза 3

Симптомите на хипертензија во стадиум 3 вклучуваат:

 • нарушена координација на движењата;
 • постојано оштетување на видот;
 • пареза и парализа поради нарушувања на церебралната циркулација;
 • продолжени хипертензивни кризи со нарушувања на говорот, заматена свест и остра болка во срцето;
 • значително ограничување на способноста за самостојно движење, комуникација и грижа за себе.

Во тешки случаи, хипертензивните пациенти повеќе не можат да се справат без надворешна помош, тие бараат постојано внимание и грижа. Горенаведените знаци на хипертензија покажуваат дека благосостојбата на пациентот постепено се влошува, болеста се шири во нови системи на органи и има се повеќе и повеќе компликации.

Компликации на хипертензија 3 степен

Компликациите на хипертензија од 3 степен ги вклучуваат следниве болести:

 • миокарден инфаркт - средниот мускулен слој на срцето;
 • срцева астма - напади на задушување;
 • оштетување на периферните артерии;
 • хипертензивната ретинопатија влијае на мрежницата на очите;
 • скотом („темнина") е дефект, слепа точка во видното поле.

Компликациите на артериската хипертензија од 3 степен инаку се нарекуваат поврзани клинички состојби. Кога е нарушена церебралната циркулација, се развива мозочен удар, придружен со губење на осетот во екстремитетите и несвестица. Срцевата слабост е цел комплекс на срцеви патологии. Бубрезите постепено откажуваат. Ако хипертензијата е секундарна болест и се јавува на позадината на дијабетес мелитус, тогаш нефропатија е неизбежна.

Колку болеста е понапредна, толку нејзините последици се пострашни и потешки. Циркулаторниот систем е толку важен за животот на телото што и најмало отстапување во неговото функционирање има моќен деструктивен ефект.

Хипертензија инвалидност од 3 степен

Во тешки случаи на болеста, се воспоставува група 1 попреченост. Во оваа фаза, пациентите практично не можат да работат. Понекогаш се препознаваат како делумно работоспособни и продолжуваат да работат, но само дома или во посебни услови.

Но, дури и со најтешкиот степен на попреченост, пациентот мора да се подложи на процедури за рехабилитација. Во оваа состојба, ова е неопходно за да се спречи смртта.

Третман на хипертензија во фаза 3

Како што се влошува текот на болеста, се препишуваат сè помоќни лекови или нивната листа останува иста, но дозата се зголемува. Во оваа фаза на хипертензија, ефектот на терапијата со лекови е минимален. Хроничните хипертензивни пациенти се осудени доживотно да пијат апчиња.

Кога болеста станува тешка, може да биде потребна операција. Операцијата е индицирана за одредени патологии на крвните садови и срцето. Методот на терапија со матични клетки за артериска хипертензија во стадиум 3 се смета за иновативен.

Хипертензија 4 степени

Некои експерти, исто така, идентификуваат стадиум 4 на болеста, кој е многу тежок. Во повеќето случаи, смртта е блиску. Тие се трудат колку што е можно повеќе да ги ублажат страдањата на пациентот и при секоја хипертензивна криза пружаат прва помош. Пациентот е легнат, кревајќи ја главата. Итно му се даваат лекови кои нагло му го намалуваат крвниот притисок.

Без третман, се појавуваат нови компликации. Некои од нив предизвикуваат други, а болестите сè повеќе ја совладуваат личноста. За да го запрете овој деструктивен процес на време, само треба да ја следите динамиката на промените во вашиот крвен притисок, барем со помош на обичен тонометар.

Пример за пресметка на ризик во зависност од стадиумот на хипертензија

Фази на хипертензија Други фактори на ризик, ПОМ или болест БП (mmHg)

Високо нормално Степен 1 Степен 2 Степен 3
ГРАДИНА 130-139
ДБП 85-89
ГРАДИНА 140-159
ДБП 90-99
ГРАДИНА 160-179
ДБП 100-109
СБП ≥180
DBP ≥ 110
Фаза I Нема други FR Низок ризик
(ризик 1)
Низок ризик (ризик 1) Умерен ризик
(ризик 2)
Висок ризик
(ризик 3)
1-2 FR Низок ризик
(ризик 1)
Умерен ризик
(ризик 1)
Умерено /
висок ризик
Висок ризик
(ризик 3)
≥3 FR Кратко /
умерен ризик
(ризик 1)
Умерено /
висок ризик
Висок ризик
(ризик 3)
Висок ризик
(ризик 3)
Фаза II ПОМ, ХББ стадиум 3 или ДМ без
оштетување на органите
Умерено /
висок ризик
Висок ризик
(ризик 3)
Висок ризик
(ризик 3)
Високо /
многу висок
ризик
Фаза III Воспоставен CVD, ХББ стадиум ≥4
или дијабетес со оштетување на органите
Многу висок ризик
(ризик 4)
Многу висок ризик
(ризик 4)
Многу висок ризик
(ризик 4)
Многу висок ризик
(ризик 4)

МК - хипертензија
СБП - систолен крвен притисок
DBP - дијастолен крвен притисок
РФ е фактор на ризик

CVD - кардиоваскуларни заболувања
ХББ - хронична бубрежна болест
ДМ - дијабетес мелитус
ПОМ - оштетување на целните органи

Откако ќе се утврди категоријата на ризик, лекарот може да идентификува фактори на кои може да се влијае за да се намали. Меѓу овие карактеристики што може да се изменат:

 • Дебелина (со БМИ над 30), како и централна или висцерална дебелина, која се одредува според обемот на половината.
 • Социјална изолација.
 • Хроничен стрес.

Лево вентрикуларна хипертрофија, хронична бубрежна болест, тешки нарушувања на срцевиот ритам, како што е атријална фибрилација и други, исто така, може да го зголемат ризикот.